Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Με ικανοποιητικές τιμές παραγωγού ξεκίνησε η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού (27/8/2014 14:16)

Με ικανοποιητικές τιμές παραγωγού ξεκίνησε η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου μια εβδομάδα η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού στην Αίγινα και την Φθιώτιδα με τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να κάνουν λόγο για καλής ποιότητας παραγωγή (χωρίς ωστόσο τις μεγάλες ποσότητες του 2012) αλλά και ικανοποιητική τιμή η οποία ξεκινάει από τα 7,30 ευρώ το κιλό (για το ανοιχτό φιστίκι) και σε κάποιες περιπτώσεις στην Φθιώτιδα «φλερτάρει» ακόμα και με τα 8 ευρώ το κιλό. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην Αίγινα η παραγωγή φέτος αναμένεται να κυμανθεί στους 400 – 450 τόνους ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας ευελπιστεί ότι θα απορροφήσει περίπου το 30% της παραγωγής. Επίσης να σημειωθεί ότι τόσο στη Φθιώτιδα όσα και τα Μέγαρα μέρος της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές στην Ιταλία.

Αίγινα

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, κ. Νικόλαο Σταμπουλή μας αναφέρει για την φετινή χρονιά: «η συγκομιδή στην Αίγινα ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μιας εβδομάδας. Ουσιαστικά από χθες 26 Αυγούστου έχουμε μπει στον κύριο όγκο της παραγωγής μας. Η ποιότητα είναι πολύ καλή φέτος και η τιμή παραγωγού από τον συνεταιρισμό είναι στα 7,30 ευρώ το κιλό (πέρσι 7,10 ευρώ το κιλό) για το ανοιχτό και 3,50 ευρώ για το κλειστό».
Η συγκομιδή - σύμφωνα με τον ίδιο - θα ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το ύψος της φετινής παραγωγής ο κ. Σταμπουλής δεν θέλησε να κάνει ακόμα εκτιμήσεις.

Φθιώτιδα

Από την πλευρά του ο παραγωγός και εκπρόσωπος του Α.Σ. Μάκρης Φθιώτιδας, κ. Σεραφείμ Μπούργος μας τόνισε: η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου μία εβδομάδα και μαζί με το δεύτερο χέρι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα δεκαήμερο». Σύμφωνα με τον ίδιο το μοναδικό πρόβλημα φέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να αφυδατώνονται οι καρποί πάνω στα δέντρα. «Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν παρά το γεγονός ότι ποτίζουμε συχνά την καλλιέργειά μας» , σημειώνει ο κ. Μπούργος και προσθέτει: «Η παραγωγή φέτος θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από πέρσι αφού η περιοχή μας είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το χαλάζι. Ακόμα ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις για τον ακριβή όγκο της. Όσον αφορά τις τιμές οι πρώτες πράξεις που έγιναν ήταν στα 7,50 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό το οποίο “φλερτάρει” και με τα 8 ευρώ το κιλό. Να σας πω ακόμα ότι την πρώτη εβδομάδα έχουμε κάνει κιόλας κάποιες μικρές εξαγωγές στην Ιταλία».

Μέγαρα

Κ. Αντώνης Πέγκος, παραγωγός και Πρόεδρος του Α.Σ. Μεγάρων: η συγκομιδή ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου ενώ το διαλογητήριο στον συνεταιρισμό μας θα λειτουργήσει από 1η Σεπτεμβρίου.
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές ο κ. Πέγκος μας εξήγησε ότι στα Μέγαρα δεν έχουν καθοριστεί αλλά χαρακτήρισε πολύ καλές αυτές της Αίγινας και της Φθιώτιδας. «Εμείς επειδή θα κάνουμε εξαγωγές στην Ιταλία δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμα τιμές γιατί είμαστε στις συζητήσει ώστε να διαμορφώσουμε τιμή και ποσότητες. Πέρσι η ποσότητα παραγωγής ήταν πολύ μικρή αλλά πρόπερσι είχαμε καλή παραγωγή και κάναμε 150 τόνους εξαγωγή. Περίπου τα ίδια ποσοστά ευελπιστούμε να κάνουμε εξαγωγές και φέτος», συμπληρώνει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων.

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και φιστικί) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου